Si durant l’exercici de 2023 vas vendre el teu immoble en propietat, ho hauràs de fer constar a la declaració de la renda del 2023, que arrenca el proper 3 d’abril i finalitza l’1 de juliol de 2024.

L’IRPF quan es ven un habitatge:

El primer que cal fer per esbrinar l’IRPF és calcular l’increment patrimonial obtingut amb l’operació. Per fer-ho, cal restar el preu d’adquisició de l’habitatge, al valor de transmissió de la propietat, és a dir, el preu de venda.

Valor de transmissió

El valor de transmissió d’un habitatge fa referència al guany net que vas obtenir per la venda del teu immoble. Aquí cal incloure:

– El preu de venda de la casa
– Les despeses associades a l’operació, per exemple, la notaria
– Els impostos que has de pagar per l’operació
– Comissió immobiliària, en cas que n’hi hagi

Valor d’adquisició

El valor d’adquisició fa esment a la inversió total realitzada sobre l’habitatge des que el vas comprar, fins que el vas vendre. Algunes de les qüestions a tenir en compte són:

– El preu de compra de la casa
– Reformes, arranjaments, etc.
– Les despeses i els impostos derivats de la compra

Com tributa la venda d’un habitatge a la Renda?:

En cas que hagis perdut diners amb l’operació, no hauràs d’aplicar cap mena de retenció, però si que hauràs de declarar l’operació. Si per contra has obtingut un benefici pel teu habitatge, hauràs d’aplicar un dels trams de l’IRPF següents, que pel 2023 són els següents:

Fins a 6.000 euros de guany: 19%
Entre 6.000 i 50.000 euros: 21%
Entre 50.000 i 200.000 euros: 23%
Entre 200.000 i 300.000 euros: 27%
Més de 300.000 euros: 28%

Per exemple, si vas comprar un habitatge per 100.000 euros i n’obtens 150.000 (havent abonat ja les despeses derivades de l’operació; notaria, impostos, taxes, etc.), et queda un increment patrimonial de 50.000 euros. Sobre aquesta quantitat, caldrà aplicar la retenció de l’IRPF del 21%.

Per tant, és necessari que, de cara a la confecció de la renda, preparis tota la documentació, tant de l’adquisició com de la transmissió per poder determinar correctament el guany o la pèrdua obtinguda.

Qui està exempt de declarar la venda d’un pis?:

Tal i com hem comentat. si vens un pis, has d’incloure a la teva declaració de la renda un guany o pèrdua patrimonial. Si vens el teu habitatge habitual, els beneficis poden quedar exempts de tributar en determinats casos:

– Venda de l’habitatge habitual per a majors de 65 anys o per persones en situació de dependència severa o de gran dependència
– Venda de l’habitatge habitual per reinvertir els diners obtinguts a la compra d’una altra casa

 

Com sempre, a Gabinet Anoia Grup estem a la vostra disposició per qualsevol gestió o dubte que pugueu necessitar i per oferir, en tot moment, el millor assessorament per part dels nostres professionals. I si vols que et gestionem la propera declaració de la renda, no dubtis en contactar amb nosaltres.

 

Traducir
× En que et podem ajudar?