Segur que ha sentit històries de companys de treball que ja han rebut la devolució de la Declaració de la Renda als tres dies de presentar-la, però, pot ser que vostè l’hagi presentat el primer dia de la campanya i no hi ha rastre en el seu compte bancària de la devolució. Per què no m’han tornat la devolució d’Hisenda?

En primer lloc no cal posar-se nerviós. Cal recordar que confirmar l’esborrany és la forma més ràpida de rebre els diners, encara que abans de donar el clic dels experts fiscalistes sempre recomanen revisar les dades, especialment les nostres circumstàncies personals, ja que per omissió ens poden fer perdre diners. És el cas de si tenim dret a la deducció per adquisició de compra d’habitatge, o lloguer, o bé si realitzem aportacions a col·legis professionals o ONGs…

Pel que fa a per què es retarda la devolució han diversos factors que poden intervenir. Hi ha diverses causes com a novetats en la seva declaració de la renda, o bé que l’any passat ja hagués estat objecte de comprovació i aquest any també està sota la lupa de l’Agència Tributària.

Les principals raons que s’endarrereixi la devolució són les següents:

Presentar la declaració de la renda a última hora.

Canvi de la nostra situació personal o diferències entre declaracions d’anys anteriors. En aquest punt incideixen un divorci, fills menors d’edat al seu càrrec, persones grans que conviuen en el domicili, canvi de residència, etc.

Errors aritmètics, ja que el contribuent es pot haver confós en fer una suma o en consignar les seves dades personals. Quan això succeeix -i Hisenda ho detectat i es posa en marxa un procediment anomenat “Requeriment de Dades” o “Proposta de Liquidació Provisional” pel qual es notifica al contribuent. Solen ser expedients sense mala fe i pels quals el ciutadà no és penalitzat, però sí que poden causar el retard del cobrament de la seva devolució.

Així, són habituals el retard del pagament per tenir deduccions que abans no es tinguessin com a naixement per fill, en ampliar els mínims familiars i personals, per deducció de lloguer (que desapareix en 2015 per als inquilins); també els guanys o pèrdues patrimonials en vendre un habitatge o resultat d’herències. o també per haver incorregut en despeses d’un habitatge que tinguéssim llogada i que hagin estat superiors als ingressos.

Si és dels contribuents que no ha rebut encara la devolució sàpiga que pot consultar l’estat de la seva declaració de la renda.

“Novetats de la Declaració de la Renda”

Com consultar la devolució de la Renda via web?

L’estat de la declaració a retornar es pot comprovar a la pàgina web d’Hisenda, a l’apartat ‘Consulta Devolució’. L’accés privat a l’expedient de la Renda es realitza a través de certificat electrònic, DNI electrònic, Cl @ veu PIN, o bé amb el número de referència facilitat per Hisenda (clau alfanumèrica enviada per sms).

Quan em paga Hisenda?

Un cop a l’expedient línia, apareixerà un missatge explicant el ‘Estat de la Devolució’. Si la consulta deriva en “La seva declaració ha estat tramitada” ja s’ha inclòs la seva declaració en les transferències que realitza l’Agència Tributària. L’abono puede tardar unos días en llegar a la cuenta corriente pero casi siempre amb un el preaviso d’un sms per parte del Administración, en caso de que es haya incluido el teléfono móvil al impreso del Renta.

Què faig si encara es ‘s’està tramitant’ la devolució?

No obstant això, el missatge més habitual entre els contribuents que esperen la devolució és el de “La seva declaració s’està tramitant”. Aquí els experts consultats afirmen que no queda una altra que esperar que Hisenda fixi la data de pagament.

Què fer si hi ha incidències en el meu devolució?

En canvi, si l’alerta en el seu expedient és “La seva declaració aquesta sent comprovada” o un missatge similar, el contribuent hauria de preocupar-se, perquè el fisc ha retingut la devolució per algun motiu.Ha de tenir en compte que entre l’import declarat pel contribuent i el calculat per Hisenda pot haver diferències.

Qui pot accedir a l’opció Verifica?La seva declaració hi ha incidències que han de ser contrastades …” Si aquest és el missatge que li apareix al seu expedient, Hisenda li permet a través de l’esmentat sistema Verifica accelerar -o no- el pagament de la devolució.

Traducir
× En que et podem ajudar?