Hi ha una creixent preocupació per la jubilació a Espanya. L’actual debat públic sobre el futur de les pensions contribueix a mantenir entre els ciutadans una certa inquietud sobre el seu futur retir.

Des de Gabinet Anoia us volem apropar les preguntes més freqüents que ens fan els nostres clients i amics sobre temes relacionats amb la jubilació i el cobrament de les pensions en un futur proper.

Avui mirarem de contestar alguna d’elles i posar una mica més de llum a les vostres preocupacions.

1.- A quina edat es produeix la jubilació a Espanya?

L’edat actual de jubilació ordinària a Espanya el 2017 és de 65 anys i mig i anirà incrementant-se gradualment fins als 67 anys en 2027. No obstant això si el 2017 es tenen cotitzats almenys 36 anys i tres mesos es podrà seguir jubilant-se als 65 anys , aquest període de cotització que segueix permetent la jubilació als 65 anys anirà augmentant a raó de 3 mesos per any fins a arribar a 38 anys i mig a 2027.

2.- Quant de temps cal cotitzar per accedir a una pensió contributiva en la jubilació ?.

El requisit de cotització mínima es manté inalterat en 15 anys. Cal a més cotitzar un mínim de 2 anys en l’interval de 15 anys immediatament anteriors a l’accés a la jubilació. Aquests requisits es coneixen respectivament com a requisit de carència genèrica i requisit de carència específica.

3.- I si he estat un temps sense cotitzar ?.

Es consideren llacunes de cotització aquells períodes no cotitzats que queden compresos en l’interval de mesos a partir dels quals es determina la base reguladora. Per a treballadors que causin jubilació a través del Règim General, els primers 48 mesos de llacunes s’integraran amb la base mínima d’entre totes les existents en cada moment, i la resta de mensualitats amb el 50% d’aquesta base mínima. En el cas de treballadors que causin jubilació a través del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA), no existirà fórmula d’integració de llacunes de cotització, computant com a zero la base dels mesos en què no hi hagi hagut obligació de cotitzar.

4.- Com es calcula la pensió de jubilació?

El càlcul de la pensió es basa en dues variables:
– Bases de cotització: En 2017 es prenen per al càlcul les bases dels últims 20 anys. A partir del 2022 es tindran en compte les dels 25 últims anys. Amb això es determina el que es coneix com base reguladora.

– Temps de cotització: A partir d’això, sabrem el percentatge de Base Reguladora que ens correspon com a pensió. Amb 15 anys de cotitzacions s’accedeix al 50% de la base reguladora. El 100% de la base s’aconsegueix en 2017 amb almenys 35 anys i mig de cotitzacions, però també va en augment fins 2027 quan es requerirà un mínim de 37 anys de cotitzacions.

5.- Puc avançar l’edat de jubilació?

Sí, hi ha dues possibles modalitats de jubilació anticipada:

– Jubilació anticipada involuntària (o forçosa): Si li han acomiadat col·lectiva o individualment per CAUSES econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció, ha estat ininterrompudament almenys els 6 mesos anteriors “apuntat” a l’atur i té cotitzats almenys 33 anys pot avançar 4 anys la seva jubilació.

– Jubilació anticipada voluntària: si té cotitzats almenys 35 anys, la pensió resultant és superior a la mínima si es jubilés als seus 65 anys, pot avançar 2 anys la seva jubilació.

6.- Tinc algun benefici per tenir una discapacitat?

– Si s’acredita un grau de discapacitat igual o superior al 65%, l’edat de jubilació es reduirà en un període equivalent al que resulti d’aplicar al temps efectivament treballat els coeficients del 0,25 i del 0,50 en els casos en què a més s’acrediti la necessitat d’una altra persona per a la realització dels actes essencials de la vida ordinària “. En tot cas, la llei fixa una edat mínima de 52 anys per jubilar-se.

– Si s’acredita un grau de discapacitat igual o superior al 45% i es pateix alguna de les malalties taxades, no s’estableixen coeficients de reducció d’edat, sinó s’ha establert una edat fixa per a la jubilació en els 56 anys. En aquest cas, el període de temps en què resulti reduïda l’edat de jubilació del treballador es computarà com a cotitzat a l’efecte exclusiu de determinar el percentatge aplicable a la corresponent base reguladora per calcular l’import de la pensió de jubilació.

La llei també et permet completar la teva carrera de cotització per tenir dret a pensió (15 anys) sense haver de treballar, subscrivint un conveni especial de discapacitat amb la seguretat social.

7.- Tinc algun benefici per el meu tipus de treball?

Alguns col·lectius amb una activitat considerada perillosa, penosa o insalubre poden accedir a la jubilació bonificada per aplicació de coeficients reductors d’edat. S’exigeix ​​que s’hagi realitzat un temps de treball en aquestes activitats equivalent al període mínim de cotització exigit per accedir a la jubilació, sense que a efectes del càlcul pugui ser superior a 15 anys i que els coeficients reductors no donin accés a la jubilació amb una edat inferior a 52 anys. Aquests col·lectius són en l’actualitat: treballadors ferroviaris, treballadors de la mineria no inclosos en el règim especial de la mineria del carbó, personal de vol de treballs aeris, artistes, treballadors taurins, bombers i membres del cos de l’ertzaintza.

8.- Tinc algun benefici per haver tingut i cura als meus fills?

Hi ha bonificacions (cotitzacions fictícies) per al càlcul de les mancances i de la quantia de la pensió, però que només s’apliquen en el cas d’interrupció de cotitzacions, és a dir, no es superposen a les cotitzacions reals en els períodes marcats.

– Parts. 112 dies per part, només s’aplica a la mare.

– Cures de fills. En 2017 es consideraran 217 dies com cotitzats però aquesta bonificació NO computa per al compliment de les mancances mínimes. Es pot aplicar a només un dels progenitors.

– Excedència cura de fills: Es consideren cotitzats fins a 3 anys amb caràcter general (mancances i càlcul).

Totes les pensions (també les d’incapacitat permanent i les de viduïtat) cursades a partir de l’2016.01.01 tenen un complement de la seva pensió per a les mares del 5%, del 10% o del 15% segons hagin tinguts, 2, 3 , o 4 o més fills respectivament.

9.- Quines són les quanties màximes i mínimes de pensió?

Les pensions de jubilació oscil·len en 2017 entre 637,70 € / mes, que és la quantia de la pensió mínima en modalitat unipersonal i 2.573,40 € / mes, quantia de la pensió màxima. La pensió de jubilació es percep en 14 pagues anuals. Aquelles pensions la quantia sigui inferior a la pensió mínima, podran ser complementades fins aquest import mínim sempre que s’acreditin certs requisits, com determinada manca de rendes o residència a Espanya.

10.- Quant es revaloren les pensions anualment?

Segons la normativa vigent, les pensions es revaloritzaran un mínim del 0,25% anual i un màxim de l’IPC + 0,50%, en funció del que resultant de l’Índex de Revaloració Anual de les Pensions (IRP).

11.- Què és el factor d’equitat intergeneracional?

Aquest factor entrarà en vigor l’any 2019 i s’ajustarà la quantia de les pensions a l’evolució de l’esperança de vida, de tal manera que dos pensionistes que accedeixin a la jubilació sota els mateixos paràmetres de cotitzacions però en diferents moments tinguin una pensió global equivalent. Si l’esperança de vida augmenta, la quantia mensual a percebre serà ajustada a la baixa ja que es presumeix que es percebrà pensió durant un període de temps més gran.

12.- Puc compaginar una pensió i un treball?

La regla general és que la jubilació és incompatible amb el treball per a aquells supòsits en què el pensionista realitza una activitat per compte d’altri o propi que doni lloc a la seva alta en Seguretat Social i en els quals no concorrin les circumstàncies pròpies de les modalitats de jubilació activa, parcial o flexible.

En aquest supòsit, durant la realització de l’activitat per compte d’altri o propi, la pensió queda suspesa i es rehabilita a la finalització de l’activitat laboral, millorant, si s’escau, la quantia pels nous períodes de cotització acumulats.

Les excepcions principals a aquesta incompatibilitat són:

Jubilació activa.

Aquesta modalitat de jubilació és compatible amb el treball en el sector privat, ja sigui a jornada completa oa temps parcial, per compte d’altri / pròpia, sempre que la jubilació s’hagi produït a partir de l’edat ordinària i amb 100% de la quantia per tenir una carrera de cotització completa. Durant la jubilació activa es cobra el 50% de la pensió, amb independència del nivell del salari o retribució que es percebi. Durant la jubilació activa no es cotitza per jubilació i, per tant no serveix per millorar la pensió. Està en estudi la possibilitat que en alguns casos s’arribi a cobrar el 100% de la pensió en aquesta modalitat de jubilació activa.

Jubilació flexible.

És una modalitat per la qual qui ja és pensionista de jubilació inicia un treball a temps parcial amb una reducció de jornada compresa entre un 25% i un 50% sobre la jornada habitual en l’activitat, i ho compatibilitza amb la pensió que venia cobrant, reduïda en proporció al percentatge de jornada exercida a temps parcial. Durant aquesta situació es cotitza per jubilació i aquestes cotitzacions poden millorar la pensió quan cessi l’activitat laboral.

Jubilació parcial.

És una modalitat per la qual el treballador, de comú acord amb la seva empresa, redueix la seva jornada de treball entre un 25% i un 50% i es jubila, passant a percebre la pensió de jubilació en quantia proporcional inversa a la reducció de jornada. Es pot accedir a una edat inferior a l’ordinària sempre que l’empresa contracti un treballador (rellevista) per cobrir almenys la part de jornada deixada vacant pel jubilat. S’exigeix ​​un període mínim de cotització de 33 anys i una antiguitat en l’empresa de 6 anys.

Jubilació compatible amb treball per compte propi

A més la pensió de jubilació és compatible amb la realització de treballs per compte propi els rendiments totals anuals no superin l’import del salari mínim interprofessional (SMI) en còmput anual, ja que en aquest cas, no hi ha obligació de causar alta en Seguretat Social.

D’altra banda, dins d’alguns col·legis professionals s’organitzen Mútues de Previsió Social que són entitats de naturalesa privada que exerceixen funcions similars a les de Seguretat Social. Aquests treballadors per compte propi, en què s’exigeix ​​estar col·legiats, tenen dues opcions en relació a la seva protecció social: poden optar per la protecció de les Mútues de Previsió Social en substitució de l’atenció del sistema públic, sempre que així ho hagin decidit col·lectivament en el seu moment, o alternativament poden optar per l’alta en el Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) del sistema de la Seguretat Social.

Les prestacions que es reconeixen en les mútues són similars a les regulades en el sistema de la Seguretat Social, no obstant en aquest cas, es tracta d’una prestació generada a través de la capitalització de les rendes aportades pel propi pensionista (i només per ell) durant la seva vida professional, i encara que és part de la protecció obligatòria que cal concertar sempre que es realitza una activitat laboral, però, les seves normes de funcionament són similars a la dels sistemes de previsió privats. D’aquesta manera, aquells professionals col·legiats que van optar per la protecció de la Mútua del seu col·legi professional, arribat el moment de la seva jubilació, podran compatibilitzar la seva pensió amb qualsevol activitat laboral amb independència dels ingressos generats.

Traducir
× En que et podem ajudar?